Gör ett maskhotell!

Vad gör masken egentligen? Vad gör den med lövet som trillat till marken? Vad bajsar den? Vad behöver den för att må bra och överleva?
Ett roligt sätt att lära sig mer om maskar är att göra ett hotell åt dem. Här visar jag hur man gör!
Material som behövs:
- En stor glasburk
- Matjord
- Sand
- Småsten
- Löv, gräs och annat organiskt material
- Vatten
- Daggmaskar
- Eventuellt papper eller kartong för att täcka burken
Steg-för-steg-guide:
Samla material: Börja med att samla in matjord och sand. Använd små spadar eller skedar för att gräva upp dessa material. Sand kan hämtas från en sandlåda eller annan ren källa.
Förbered burken: Placera ett lager småsten i botten av glasburken för dränering.
Fyll burken: Varva lager av sand och matjord ovanpå stenarna. Detta efterliknar maskarnas naturliga miljö och gör det möjligt att observera deras gångar.
Tillsätt organiskt material: Lägg ett lager av löv, gräs och annat grönt material på toppen. Detta fungerar som mat för maskarna.
Introducera maskarna: Placera försiktigt daggmaskarna i burken.
Fukta miljön: Vattna jorden lätt för att hålla den fuktig, men undvik att den blir för blöt. Maskar trivs i fuktiga miljöer men kan inte överleva i stående vatten.
Skydda mot ljus: Täck burken med papper eller kartong för att blockera ljus, eftersom maskar föredrar mörka miljöer.
Observera: Placera burken på en sval plats och observera dagligen. Efter några dagar bör du kunna se gångar som maskarna har grävt och hur de bryter ner det organiska materialet.
Kom ihåg att hålla jorden fuktig under hela observationsperioden. Efter avslutad observation, släpp tillbaka maskarna i deras naturliga miljö.
Detta projekt är inte bara pedagogiskt utan också roligt för barn i alla åldrar. De får en praktisk inblick i naturens kretslopp och betydelsen av daggmaskar i ekosystemet.
För fler inspirerande och lärorika pysselidéer, besök min sida Pyssel & DIY.

Steg ett är att samla in matjord och sand. Vi grävde med spadar och skedar. Sanden tog vi ur sandlådan.

Sedan lägger du stenar i botten, därefter ömsom sand, ömsom matjord. Högst upp lägger du lite gräs och löv.

Lägg sedan i maskarna.

Vattna lagom.

Se till att hålla jorden fuktig, maskarna får inte torka ut. Men de mår inte heller bra av för mycket vatten, så var noga med att vattna... lagom! Klä in burken i papper/kartong eller ställ den i ett mörkt rum eller skafferi. Titta till den varje dag och se vad som händer.

Efter några dagar såg det ut så här i vår burk. Vi såg flera gångar och jorden och sandren balandades sedan ihop mer och mer. Spännande tyckte barnen!
Gå med i min mailinglista!
När du går med i min mailinglista får du bland annat ta del av lite "extramaterial" - sådant som kanske inte alltid publiceras på min instagram eller blogg. En liten bonus helt enkelt! Med fokus på eko & återbruk och på barnen, som alltid.
Klicka här för att gå med: