Gör egna bivaxdukar
Vill du minska din plastanvändning och samtidigt göra något kreativt? Bivaxdukar är ett hållbart och miljövänligt alternativ till plastfolie som dessutom är enkelt att göra själv. Följ vår guide och skapa återanvändbara bivaxdukar för hållbar matförvaring – ett perfekt pyssel för både nybörjare och erfarna DIY-entusiaster!

Vad är bivaxdukar och varför använda dem?
För några månader sedan fick jag äntligen tummen ur och plockade fram ett gammalt örngott som fick förvandlas till åtta stycken bivaxdukar. Jag har gjort bivaxdukar tidigare men förvånades ändå över hur himla enkelt det är. Det gick faktiskt utmärkt att göra dem och samtidigt steka pannkakor åt barnen. Okej, jag får erkänna att några pannkakor blev lite mer gyllenbruna än önskvärt... men det var det värt!
Varför ska man göra bivaxdukar? För miljön och plånbokens skull, helt klart. De är ett riktigt bra plastfritt alternativ när det kommer till att förvara mat och kan användas till nästan allt som du vanligtvis använder aluminum- eller plastfolie. Bivaxdukar är faktiskt snäppet bättre också eftersom de är antibakteriella och det är ju ett ekologiskt alternativ. Naturen är så fiifig på det viset - i bivax finns nämligen propolis som skyddar bikupan från bakterier och svampar - och sedan även dig!
Du behöver:
- bomullstyg (gärna återbruk)
- ekologiskt bivax
- en sax
- bakplåtspapper
- en helt vanlig ugn
Gör så här:
- Sätt ugnen på ca 80-90 grader. Bivax smälter vid 65 grader.
- Klipp ut dina dukar. Ett tips är att måtta med hjälp av de skålar/burkar/ostar osv. som du vill kunna täcka. Duken behöver ha cirka 7 cm större diameter än den skål eller burk som behöver täckas.
- Lägg tyget på ett bakplåtspapper på en ugnsform. När jag gjorde detta fick jag erfara exakt hur svårt det är att få bort bivax från en ugnsplåt. Det är JÄTTEsvårt. Så se till att inget eller endast ytterst lite hamnar där! Med bakplåtspapper går det bra.
- Fördela bivaxet över tyget. Det går åt 20-40 gram per duk, lite olika beroende på hur stor den är. Ett tips är att börja med lite mindre och sedan lägga på extra vid behov.
- Ställ in plåten med duken i ugnen och ta sedan ut den när allt bivax har smällt. Lägg vid behov på mer bivax på ställen som fortfarande är "torra".
- Häng upp på tork.




Tips för att använda och ta hand om dina bivaxdukar
Användning:
- Täcka skålar och mat: Bivaxdukar är perfekta för att täcka över skålar, tallrikar eller mat som frukt, bröd och grönsaker. Värmen från dina händer hjälper bivaxet att forma sig runt föremålet och hålla det tätt.
- Packa mellanmål: Vira in smörgåsar, nötter, eller fruktbitar för att ta med som mellanmål.
- Förvaringspåsar: Vik bivaxduken till en liten påse för att förvara nötter, frön eller små snacks.
Så tar du hand om dina bivaxdukar:
- Rengör försiktigt: Skölj duken i ljummet vatten (aldrig varmt) och använd ett mild, miljövänlig diskmedel om det behövs. Skrubba inte för hårt för att skydda vaxytan.
- Lufttorka: Låt duken torka platt eller häng den över diskstället.
- Undvik värme: Förvara inte bivaxdukar i direkt solljus eller nära värmekällor, eftersom vaxet kan smälta.
- Återuppliva vid behov: Om duken börjar bli sliten kan du fräscha upp den genom att smälta på ett tunt lager nytt bivax i ugnen.
Tänk på:
- Använd inte bivaxdukar för rått kött eller fisk, eftersom de inte kan tvättas i varmt vatten.
- Med rätt skötsel kan dina bivaxdukar hålla i upp till ett år, vilket gör dem både ekonomiska och hållbara!

FAQ – Vanliga frågor om bivaxdukar
1. Hur länge håller en bivaxduk?
Med rätt skötsel kan en bivaxduk hålla i upp till ett år. Om duken börjar tappa sin form eller vaxskiktet slits bort kan du enkelt fräscha upp den genom att tillsätta ett nytt lager bivax.
2. Kan jag använda bivaxdukar för rått kött eller fisk?
Nej, bivaxdukar ska inte användas för att förvara rått kött eller fisk eftersom de inte kan tvättas i varmt vatten och därmed inte kan desinficeras ordentligt.
3. Hur rengör jag mina bivaxdukar?
Skölj duken i ljummet vatten och använd en mild, miljövänlig diskmedel om det behövs. Torka den sedan platt eller häng den över diskstället. Undvik att skrapa eller använda varmt vatten, eftersom det kan skada vaxet.
4. Kan jag använda vilken tyg som helst?
Ja, men det är bäst att använda tunt bomullstyg som är förtvättat och inte innehåller kemikalier eller syntetiska material. Mönstrat tyg gör dessutom dina dukar snyggare!
5. Hur förvarar jag mina bivaxdukar?
Förvara dem platt eller rullade i en låda eller korg. Undvik att utsätta dem för direkt solljus eller värme, eftersom vaxet kan smälta.
6. Är bivaxdukar säkra för barn?
Ja, bivaxdukar är säkra att använda för barnens snacks och luncher, så länge du inte använder dem för rått kött eller fisk.
7. Kan jag göra bivaxdukar utan tyg?
Nej, tyget fungerar som basen som håller bivaxet. Utan tyg blir det svårt att skapa en funktionell duk.
8. Hur gör jag om mina dukar börjar bli slitna?
Lägg duken på en bakplåt med bakplåtspapper, strö över lite nytt bivax och sätt in i ugnen på låg värme tills vaxet smälter jämnt över tyget. Låt duken svalna och den är redo att användas igen!
9. Luktar bivaxdukarna?
Ja, bivaxdukar har en mild naturlig doft av bivax och ibland honung. Om du vill kan du tillsätta några droppar eterisk olja när du gör dina dukar för en extra personlig doft.
10. Är bivaxdukar bättre än plastfolie?
Ja! Bivaxdukar är ett hållbart och miljövänligt alternativ som kan återanvändas många gånger, vilket hjälper dig att minska plastavfall i vardagen.
Gå med i min mailinglista!
När du går med i min mailinglista får du bland annat ta del av lite "extramaterial" samt utskrivbara gratismaterial - sådant som kanske inte alltid publiceras på min instagram eller blogg. En liten bonus helt enkelt! Med fokus på eko & återbruk och på barnen, som alltid.
Klicka här för att gå med: